Beestenboel in de Basiliek

Dierendagproject rondom Maarschalkerweerd-orgel

De Stichting Ludens organiseert rondom Dierendag voor het tiende jaar op rij een dierendagproject waarbij basisscholieren kennis kunnen maken met de werking van het (Maarschalkerweerd-)orgel.

Maarschalkerweerd orgel, St. Jan Baseliek Oosterhout.

Bijna 120 kinderen zullen komende week het Maarschalkerweerd-orgel bezoeken en hopelijk een fantastische belevenis meemaken.

Succesvol dierendagproject

De stichting Ludens is in 2006 opgericht om na de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel van de Basiliek Sint-Jan dit bijzondere instrument voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. In dit kader werd in 2012 voor de eerste keer een Dierendagproject georganiseerd voor de Oosterhoutse basisschooljeugd. Op donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober wordt dit project voor de negende keer herhaald. Gedurende deze twee dagen zullen een aantal Oosterhoutse basisschoolgroepen de Basiliek bezoeken om kennis te maken met de werking van het pijporgel in het algemeen en het Maarschalkerweerd-orgel in het bijzonder.

Foto: Ton Stevens

Orgelsprookje Peter en de wolf

Om al dit dieren- en orgelgeweld op een mooie manier af te sluiten zal op zondag 3 oktober a.s. om 14.00, 15.00 (en eventueel 16.00 uur) (locatie: orgelzolder van de Basiliek) een orgelsprookje Peter en de wolf met muziek en tekst van de Russische componist Sergej Prokofjev worden uitgevoerd door Ton Stevens (orgel) en Cees Rijnders (verteller). Prokofjev heeft deze schitterende muziek speciaal gecomponeerd om de verschillende instrumenten uit het orkest aan kinderen voor te stellen: laten deze instrumenten nu ook bijna allemaal terug te vinden zijn als registers op het Maarschalkerweerdorgel!

Om een intieme sfeer te creëren zal het geheel zich afspelen op de orgelzolder, zodat je als het ware tussen de orgelpijpen plaats kan nemen. Ook zijn er lichtbeelden ontleend aan de fraaie illustraties van Jörg Müller. U bent van harte uitgenodigd om bij dit sprookje aanwezig te zijn: breng vooral ook broertjes/zusjes, ouders of opa en oma mee. Voor volwassenen geldt een toegangsprijs (€ 10,–), maar voor kinderen is de toegang gratis! Op de orgelzolder is niet veel plaats, maar je kunt plaatsen reserveren via het mailadres: peterendewolf@stichtingludens.nl. Meld je snel aan, want vol is vol!

Foto: Ton Stevens

Meer informatie over het Maarschalkerweerd-orgel en de verdere activiteiten van de Stichting Ludens? Zie de website www.stichtingludens.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.