Bredase kathedraalorganist bezoekt Basiliek

Ook in 2020 wordt er weer een serie Marktconcerten georganiseerd op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout.

fotograaf: Hennie Vaatstra

Marktconcerten zijn gratis inloopconcerten die in de zomermaanden (juli/augustus) telkens plaats vinden op de zaterdagmiddagen (aanvang: 14.30 uur) tijdens de markt en de openstelling van de Basiliek. Zij duren ongeveer driekwartier en kennen een lichtvoetige programmering.
In verband met de maatregelen tegen het corona-virus geldt een maximum van 100 bezoekers. Reserveren is niet nodig, maar het verdient aanbeveling tijdig aanwezig te zijn.
Het tweede Marktconcert vindt plaats op zaterdag 11 juli a.s. en wordt verzorgd door Hennie Vaatstra uit Breda. Hij is de vaste organist van de Antoniuskathedraal te Breda en is al vaker op bezoek geweest als organist in de Marktconcertserie. Hoewel Hennie als organist geen stijlperiode uit de weg gaat, gaat zijn grote voorliefde toch uit naar de Franse orgelmuziek, zowel de Franse barokmuziek als de muziek uit de tijd van de romantiek en (vroeg)modern werk. Zijn speciale voorliefde gaat daarbij uit naar de orgelwerken van Louis Vierne, die bijna 40 jaar lang (tot zijn dood in 1937) organist was van de Notre-Dame te Parijs. Deze componist viert dit jaar zijn 150ste geboortejaar, dus u voelt het wellicht al aankomen: het Marktconcert van Hennie staat geheel in het teken van orgelwerken van Louis Vierne! Hennie heeft een mooie selectie gemaakt uit de 24 Pièces en style libre: korte, toegankelijke sfeerstukken die uitermate geschikt zijn om op het Maarschalkerweerdorgel te laten klinken. Een soort tweede orgelpreuvement dus, maar dan niet met Franse kaas maar met Franse orgelmuziek. Van harte aanbevolen dit tweede Marktconcert!
Verdere informatie over het Maarschalkerweerdorgel en het programma van de Marktconcerten is te vinden op www.stichtingludens.nl of op de facebookpagina.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.