H. Antonius helpt Poolse parochie Breda

Het was een historisch moment: net zoals op zondag 29 oktober 1944 de soldaten van het Bataljon Poolse Hooglanders “Podhale” in de Bredase Mariakerk hebben gebeden, voordat ze de bevrijdingsstrijd van Breda verder hebben voortgezet, zo ook werd op 2 februari 2020 in de kerk in het Pools en Nederlands gebeden.

foto’s: Bozena Rijbout-Sawicka en pastoor S. Klim

Op deze dag werd in een gezamenlijke Pools-Nederlandse eucharistieviering de Mariakerk overgedragen aan de Poolse parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe.

Eerder in de ochtend gingen de Bredase bisschop Jan Liesen, de voorgangers van de R.K. Laurentiuskerk en Poolse en Nederlandse gelovigen in processie naar de Mariakerk aan het Mariaplein in Breda. De afbeelding van de Zwarte Madonna van Onze Lieve Vrouw van Czestochowa werd vanuit de R.K. Laurentiuskerk als Pools symbool meegedragen. Veel van de gelovigen droegen een kaars, om ‘Maria Lichtmis’ te vieren.

De Poolse St. Maria Maximiliaan Kolbeparochie gaat de Mariakerk en de daarbij behorende pastorie huren van het bisdom Breda. Daartoe heeft het bisdom de Mariakerk en de pastorie aangekocht van de parochie van de Heilige Familie. Net als de “oude” bezoekers van de Mariakerk zijn alle Bredase christenen van harte welkom bij de Poolse eucharistievieringen. Willen ze de vieringen liever in de Nederlandse taal bijwonen, dan kan het ook op alle zaterdagen om 19.00 uur en op andere feestdagen.

Om het stukje van de Poolse geschiedenis in de Mariakerk te benadrukken werden er tientallen gezichten van de Poolse bevrijders (Wall of fame) in de kerk tentoongesteld. Met dank aan het Generaal Maczek Museum, die deze tentoonstelling mogelijk heeft gemaakt.

Gemiddeld 300 Poolse parochianen bezoeken de wekelijkse viering op zondag, maar in de Mariakerk is er voor zoveel aanwezigen echter geen plaats in de kerkbanken.

Gelukkig hebben de bestuursleden van de Sint Antoniuskerk in Oosterhout daar een oplossing voor. Ze hebben met het bestuur van de Poolse parochie contact gezocht en aangeboden de kerkbanken en ander meubilair over te dragen aan de M. Kolbeparochie. Er worden acties uitgezet: uitzoeken wat er in de Mariakerk nodig zal zijn, vooral kerkbanken natuurlijk maar ook bijvoorbeeld de vitrines en zelfs op de piano worden “groene stickers” ter overname aangeboden.

foto’s: Bozena Rijbout-Sawicka en pastoor S. Klim

Eindelijk op zaterdag 7 maart was het zo ver, een aantal Poolse parochianen onder leiding van pastoor Sławomir Klim met de geweldige hulp van de gelovigen en het bestuur van Sint Antoniuskerk, is de eerste lading richting de Mariakerk vertrokken.

Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers en de PKC van de Sint Antoniuskerk en in het bijzonder naar Ad Lips die met raad en daad hielp om de overdracht mogelijk te maken.

Bozena Rijnbout-Sawicka,
Secretaris parochiebestuur Sint M.Maksymilian Kolbe