Kinderen met palmpaasstokken naar de Palmpasen viering, 14 april, 10.00u Basiliek St. Jan

Een stok vol verhalen

 Palmzondagviering 14 april 2019 in Basiliek St. Jan om 10.00 uur

Deze zondag zijn alle kinderen welkom met hun thuis gemaakte palm-pasen-stok.

Hoe je dat doet en wat de betekenis is van de palm-pasen-stok lees je hieronder. Kom je ook?

Ieder onderdeel van een palm-pasen-stok heeft een betekenis. Het is leuk om te weten waar dit vandaan komt, maar je kunt de stok natuurlijk zo bont maken als je zelf wilt. Gebruik je creativiteit!

Stevige basis
Het is belangrijk dat je een stevige basis gebruikt voor je palm-pasen-stok. Als je alles volgens de traditie wilt maken, dan kun je twee lossen stokken (bijvoorbeeld van een oude bezem) aan elkaar binden in een kruisvorm. Dit staat symbool voor het sterven van Jezus op Goede Vrijdag.

Groen 
Een traditionele palm-pasen-stok wordt versierd met buxustakjes, die symbool staan voor het opbloeien van de natuur in de lente. Probeer ook eens takjes klimop, of vrolijke nep-bloemetjes. Daar kun je natuurlijk lang van genieten!

Lente: nieuw leven
Knoop met vrolijke lintjes chocolade-eieren aan je palm-pasen-stok. Deze eieren staan symbool voor nieuw leven, wat op paaszondag wordt gevierd.

Pronkstuk
Het broodhaantje dat je als pronkstuk bovenop de stok prikt symboliseert het brood dat Jezus brak op Witte Donderdag tijdens het Laatste Avondmaal.

Tip
Versier de stokken met gekleurd crêpepapier en leuke paasvormen (kippen, haasjes en eieren) die je uit felgekleurd vilt kunt knippen.

Palm…palm…Pasen!

Palmpasenstok

De palmpasenstok heeft te maken met vernieuwing. Jezus’ opstanding met Pasen betekent voor mensen dat ze steeds opnieuw mogen beginnen, met een belofte van redding en uitzicht.

Je kan de stok aankleden met :

  • slinger van crêpepapier
  • snoepjesketting van Engelse drop, winegums, yoghurtsnoep, gedroogd fruit en/of rozijnen
  • groene buxus-takjes of vossenbes, maagdenpalm, hulst, muizendoorn, jeneverbes of sevenboom. Takje van de liguster, gagel en thuja of levensboom kan ook.
  • een sinaasappel
  • een goudgeel broodhaantje met een krentje als oogje op de top
  • veertjes
  • eitjes (van chocola of snoep)
  • wat ook kan is: narcis, primula, ribes of forsythia

Voor het maken van de palmpasenstok gebruik je twee niet te dikke latjes van 50 en 65 cm. Beitel de lange stok op het kruispunt tot de helft in en bevestig de twee stokken met wat houtlijm en drie kleine spijkertjes aan elkaar. Wikkel de stok in met twee kleuren crêpepapier en zet op enkele plaatsen vast met een stukje tape.
Zet het groen vast met een stukje binddraad.

Maak de snoepslingers niet te zwaar en eindig iedere slinger met een stevige knoop. Laat een flink stukje draad aan de snoepslinger om deze aan de palmpaasstok vast te maken.

Op Palmzondag is er om 9:30 uur een gezinsviering in de Verrijzeniskerk.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.